Studeni
24

And1 Tai Chi 2009

And1 Tai Chi Retro
Jao kako dobre vijesti. U prodaji su, i to za male pare, možda sigurno najpoznatije And1 šuze ikad. Tajči! Pa hajde, da ludujemo.

Sad kad smo svi opali ispod stola od smijeha nakon “Tai Chi – Tajči” skeča, saberimo se i ajmo sad ozbiljno. O čemu se radi? Radi se o najjačoj, najprepoznatljivijoj And1 tenisici ikad. And1 je jako daleko dogurao od dana kad je Berger počeo štampat sam svoje majice 1993. pa do danas. No nećemo sad o And1 korporativnoj povijesti nego o njihovom kultnom klasiku.

Natrag u godinu 2000. Na nogama NBA košarkaša Nike je već po standardu najbrojniji. Ali kao uvijek, konkurencija postoji i mjenja se svakih nekoliko godina. Recimo danas je Adidas ful jak i masu ljudi nose Adi daske na nogama, čak i neki koji su nekad nosili And1.
Ali u godini 2000. jedan događaj je lansirao And1 u sam vrh tržišta i postali su direktna konkurencija Nikeu u košarci.

And1 Tai Chi Retro

Oakland, 12.2.2000. Natjecanje u zakucavanju. Nova generacija NBA skakača, dress code nije postojao, hip-hop je bio u punom efektu, WWJD narukvice su svi nosili a na natjecanju doletili Stackhouse, Hughes, Francis i rođaci iz Toronta, T-Mac i Carter. Ricky Davis…za njega više manje.

Odmah da raščistimo pričice i priče – to je bilo najbolje natjecanje u zakucavanju IKAD i više nikad neće bit bolje OSIM ako netko ne krene zakucavat sa trice ili ako James White ne počne za ozbiljno igrat u NBA. Ako ne vjerujete, onda provjerite.

Nabrajat zakucavanja nema smisla, pogledajte na YouTube ako još niste – a ako niste onda…onda ne znam…da mogu neki strujni udar poslat preko stranice, poslao bi, svakom ko nije to natjecanje gledao.
A ja po ne znam koji put obećajem – da ću konačno počet VHS svoj ripat tako da možete čut naše komentatore u poluvremenu All Star tekme kad su pokazali snimke sa natjecanja u zakucavanju.
Uglavnom, nakon ovog All Stara…jedino šta si mogo čut drugi dan…JESI VIDIO CARTERA SINOĆ A JESI VIDIO!? I onda smo se sramotili na košu tako da recimo ideš na polaganje ali provučeš loptu ispod noge i slične sirotinjske fore, nismo još mogli kucat. Jebiga.
A meni je i bilo malo krivo šta se svi čude Carteru a nitko ne spominje da je on malo reciklirao zakucavanje sa moje najdraže All Star utakmice ali – Carter je to ipak malo bolje izveo.

Uglavnom – Vince Carter. U NBA je došao sa Puma ugovorom, ali očito mu se nisu sviđali Puma proizvodi i prestao ih je nosit i počeo nosit šta god je htio. Ugovor mu je to branio, i onda je pred kraj 2000. kad ga je Nike potpisao, skoro pola novca od ugovora morao platit Pumi zbog kršenja pravila i nošenja drugih marki u međuvremenu – preciznije rečeno – And1.

Nakon njegovog udarnog letačkog programa na natjecanju, svi su dobro znali koje su to tenisice čovjeku na nogama u kojima je letio u Oaklandu. I nema šta drugo nego da malo uzmem lopatu pa iskopam po foto arhivi na hardu.

And1 Tai Chi Retro

And1 Tai Chi Retro

And1 Tai Chi Retro

And1 Tai Chi Retro

And1 Tai Chi Retro

:o :o :o

K……VRAGU!

Air Canada je za oružje izabrao;

And1 Tai Chi Retro
And1 Tai Chi Retro

Zašto je dobro skupit SVE i ništa ne bacat? Zato da na hardu iskopaš nešto šta bi na netu morao kopat ko zna koliko da nađeš, ako bi uopće našao.

And1 Tai Chi Retro

And1 Tai Chi Retro

And1 Tai Chi Retro

Varijante boja su nešto drugačije od originala, recimo retro neće doživit meni omiljene Coast-2-Coast verzije, koje su napravljene u 1000 primjeraka, pa ih nikad ni vidio nisam osim virtualno…ali mi je i dalje na meti ubost And1 Tai Chi Chicago, jaooo…
And1 Tai Chi Retro

Ovo su neki od modela koji su sad u prodaji, ali…
And1 Tai Chi Retro
And1 Tai Chi Retro
…sigurno će u međuvremenu se pojavit još neke varijante boja, PE modeli itd.

Moram priznat, dok nisam počeo malo ovu temu pisat pred neki dan, nisam se baš nešto obazirao na ovaj retro. Ali…šta više gledam neke slike i to…to više mislim da ću ih uzet. Ma moram. Iz poštovanja. Cijena u Ameriki je 400 kuna! Odlična cijena, super šuza…nema razloga zašto ne!

A da ne zaboravimo – Skip To My Lue, glavna figura u tranziciji And1 priče u NBA i jedini koji je sa tih Mixtapeova prešao među NBA profiće je naravno već u Tai Chi šuzama.

And1 Tai Chi Retro

A kako je to izgledalo 1999.?

And1 Tai Chi Retro
+ zoom zoom +

Šta da kažem još? Ništa. Kad je And1 postao teška komercijala tamo negdje 2002., kad je doslovno uništio vlastitu reputaciju do te mjere da su mulci počeli po terenu usred tekme lopte gurat ispod majice i prodavat fore sa kazete…to je me odbilo od And1. Prestao sam nosit tada njihovu robu jer mi je baš odbojno postalo to And1 isfuravanje i igranje cirkusa umjesto košarke koje je tada bilo na vrhuncu. Ali sad kad je i ta faza prošla, mislim da to moram preć preko toga i vrijeme je da u ormar bacim jedne Tajčice.

Namaste!
And1 Tai Chi Retro

Širi riječ!
 • Facebook
 • Twitter
 • Yahoo! Buzz
 • RSS
 • del.icio.us
 • Google Bookmarks


(No Ratings Yet)
Loading ... Loading ...
4 komentara
 1. zaboravio si spomenut i da ih je Target furao na spotu za vrućinu gradskog asfalta
  http://www.youtube.com/watch?v=lFalfwmq8Ks
  cap cap

  stik kaže...
  25.11.2009. u 16:15
 2. Imaš pravo Stik! To sam trebao spomenut, kvragu xD

  DNKO kaže...
  25.11.2009. u 21:04
 3. magični johnson kaže...
  29.4.2010. u 21:29
 4. Najcvrce patike poslije Wade 1.3 Conversica koje sam imao… Cini mi se i da bi neku manju exploziju izdrzale…

  Pedja kaže...
  3.11.2010. u 13:44
Komentiraj

:D :) ^_^ :( 8O :o 8) ;-( :lol: xD :wink: :evil: :p :whistle: :woot: :sleep: =] :sick: :straight: :ninja: :love: :kiss: :angel: :bandit: :alien: