Ožujak
07

Sponzoruša


Dan počinje sa odličnim vijestima.

Ako slučajno niste do sad primjetili, podsjetiti ću vas, još jednom. Naime, postoji jedan trend kod mene u zadnje vrijeme, a to je trend “ne-gledanja” NBA lige. Čovjek poput mene nema više živaca a bome niti mašte praviti se iznenađen oko pitanja gdje će jedan od par (doslovno, 2) poštenih centara u ligi, čudit se alley-oopovima u Clippersima, pravit se da je Lin i dalje vrooč i da je nešto neviđeno ikad i ajme meni, ili polemizirati oko toga jeli Kobe star ili mlad i koliko još force ima trio rio iz Bostona u svojim nogama.

Bla faking bla! Meni je tih priča već dosta. Ali opet, nemože se tek tako prekinuti ta veza koja će ovo ljeto napuniti 20 godina. Naravno da svako malo pogledam neku zadnju četvrtinu neke tekme. Bez obzira šta ta zadnja četvrtina obično traje sat vremena u prijenosu (dok se izredaju sve reklame za marince, mornaricu, interkontinentalne rakete na popustu u Wal-Martu i Haier telke) zanimljiva je jer se tamo riješi tekma. Baš kao šta je sezona od 82 tekme u ligi sa 5 dobrih klubova postala dosadna i svi u biti čekaju Playoff, tako i ja čekam zadnju četvrtinu.

Također, u zadnje vrijeme sve te promjene u ligi doživljavam kao plansku zavjeru protiv mene osobno, ovo šta sam danas pročitao samo dodatno potvrđuje da se NBA namjerio da me doslovno potjera od gledanja njihove lige. Naletio sam na članak koji govori da bi neki NBA klubovi mogli na svoje haljine ušiti logić od nekih sponzora. U jednom svom tekstu pred 2 godine, na temu NBA dresova, spomenuo sam prvu pojavu sponzoruša na dresu američkih profi liga, točnije WNBA (ajde nećemo se sad sprdat) i ekipu Phoenix Mercury koja je prva uvela tako nešto na svoju garderobu. Navode se kojekakve studije i procjene nekih lezilebovića o tome koliko je financijski isplativo staviti logo na dres i koliki je to kvalitetan i isplativ PI-AR (bljuv) potez, koliko bi to doneslo novaca u klupsku kasu itd.

One study last year said if you replaced a team name with an advertiser on a jersey it would be worth $31 million in exposure — and that was a conservative estimate that didn’t think about things like ESPN and other shows putting together nightly highlight packages.

:straight:

Više o toj tragediji ovdje.

Oće bit šta od ovoga ili neće? Jel ovo samo neka navlakuša? Ja mislim da nije. WNBA je popustila, sad vidimo da će ova tema bit na NBA stolu – dakle krenulo je. Možda ne bude ove godine, možda ne bude nešto ogromno kao šta sam ja tu dole naškrabao…ali bit će. Šta je dno od dna. Bitan dio NBA predstave je bio taj da su njihove uniforme bile striktno klupske, dakle boje i logo od kluba, logo od kluba i amen. Nikakve “Osiguranje Kraljević” trake na leđima koje se odljepe i vijore nakon prve 3 kontre kad izbije prvi znoj, nikakve “Autokuća Mirić” iznad igračevog broja jer klub nema para za zaljepit prezime…

No eto, svemu jednom dođe kraj, pa je tako ne-markirana era NBA lige očito pri svom kraju. Baš super.

Širi riječ!
 • Facebook
 • Twitter
 • Yahoo! Buzz
 • RSS
 • del.icio.us
 • Google Bookmarks


(No Ratings Yet)
Loading ... Loading ...
7 komentara
 1. Odavno gluplji članak nisam pročitao, koga briga ako se tebi ne gleda više NBA i ako će bit reklame na dresovima. Bitna je košarka

  Marko kaže...
  7.3.2012. u 23:05
 2. Koga briga dali se meni gleda NBA i šta piše na dresovima?

  Pa oprosti šta ti sad moram pokvarit iznenađenje, ali kako je ovo moja stranica na kojoj ja izražavam moja mišljenja, odgovor na tvoje pitanje je:

  “Mene”.

  Mene je briga za NBA i za reklame na dresu. Jel to ok ili da ovdje pišem tvoja mišljenja i poglede na te stvari?

  DNKO kaže...
  7.3.2012. u 23:18
 3. Znači na tvojoj stranici nitko drugi ne smije izjasnit svoje mišljenje i mora se složit s tvojim ?

  Marko kaže...
  7.3.2012. u 23:29
 4. Komentari su otvoreni za svih i nikad ih ne brišem nit prepravljam, ali ti nisi iznio mišljenje u nekom konstruktivnom smislu nego si samo zaključio

  “kako odavno nisi pročitao gluplji članak”.

  DNKO kaže...
  7.3.2012. u 23:37
 5. Ma dobro , to je bilo više ono prvo što mi je palo na pamet, nisam ja htio potcijenit ni tebe ni tvoj rad, svaka čast, nego mi je samo zasmetalo to što govoriš kao da ti se smučila košarka i skoro da je i ne gledaš, a reklame bi ti pravile neki problem. Jednostavno mi to nije jasno.

  Marko kaže...
  7.3.2012. u 23:39
 6. Pa napisao sam “nemože se tek tako prekinuti ta veza koja će ovo ljeto napuniti 20 godina.”

  Gledam manje NBA košarke nego prije, i nemam vremena pratit ko nekad, makar se može danas pogledat svaka tekma preko neta koja se igra. Samo ja ne znam ko ima vremena i volje za tako nešto. Ja nemam sigurno.

  Playoff pratim, i bit će mi debilno gledat Playoff košarku sa natpisom neke banke na dresu od Bullsa.

  Tebi to možda ne smeta, ali meni će smetat, a po stranim portalima i na Twitteru vidim da hrpa ljudi pljuje tu odluku.

  DNKO kaže...
  8.3.2012. u 0:05
 7. Ta sponzorstva su pizdarije ako zbog ničeg onda zbog tradicije ali ko što si sam reko da ne gleaš više tolko NBA a vjerujem da je dobrim djelom i zbog nedostatka kvalitete…zapravo vrlo je logično to sa sponzorima i natpisima…novac i tako sjebo ligu pa zašto ne još i ove gluposti

  amare knows kaže...
  8.3.2012. u 18:07
Komentiraj

:D :) ^_^ :( 8O :o 8) ;-( :lol: xD :wink: :evil: :p :whistle: :woot: :sleep: =] :sick: :straight: :ninja: :love: :kiss: :angel: :bandit: :alien: